18 de gener del 2016

Creguem nº1: #TaizeATorrent no va ser trending topic



(Aparegut en el periòdic La Opinión de Torrent  nº 302)

Hi ha fets que passen desapercebuts per a la majoria de la societat pero que en afectar a una part important de la població, acaben per afectar també a la societat en el seu conjunt. Pense que és el cas de l’Encontre Europeu de Jóvens de Taizé. Vora mil jóvens de tota Europa, dels 15.000 en total que assistiren a l’encontre, foren acollits per families torrentines per a que pogueren participar de les activitats d’este nomenat com a pelegrinage de confiança sense que esta visita tinguera massa repercusió en l’opinió pública de Torrent. És a dir, durant uns dies, la població de la nostra ciutat va créixer més d’un 1% i passà pràcticament desapercebuda com he comentat.

Pot ser açò siga una bona noticia, perque vol dir que tota esta cantitat de persones no va causar cap problema o incidència ni aldarulls durant les seues activitats, encara que també ens duria a plantejar-nos els criteris d’allò que resulta noticiable. En tot cas, per als que d’alguna manera participàrem en l’encontre, sí era noticiable i férem servir en twitter el hastag #TaizéATorrent per a compartir la nostra experiència. Efectivament no va ser trending topic, ni tampoc era la nostra pretensió, simplement sentirem la necessitat, com he dit, de compartir, i també de fer visible el nostre poble als visitants durant el temps que durara la trobada.

A conseqüència d’eixe compartir tinc clar que la repercusió social acabarà per superar eixe desapercibiment incial arran les experiències personals. Primer perque les families que obriren les portes de les seues llars haveren de perdre la por a acollir, la por al diferent, al desconegut, a l’extranger. Eixa por que pareix que vullguen fomentar per a fer-nos persones menys sociables. En segon lloc perque es pogueren véncer les dificultats  idiomàtiques i no resultaren ser un entrebanc per a la comunicació. La diferència no representà una distància sino una oportunitat per a reconéixer-nos iguals dins de la diversitat. I per últim perque, encara que els participants directes en l’encontre eren jóvens entre 16 i 35 anys, l’experiència per a les famílies acollidores va ser intergeneracional. Les cases obertes eren de torrentins de diferents generacions i condició econòmica i social. En la manera que ha afectat de manera positiva a un substrat important de la població de Torrent acabarà afectant de manera positiva al conjunt de la població tot i la poca repercusió mediàtica. Este és un fet indefugible i el temps dirà.

Al remat, en una societat a la que determinats grups d’interés intenten conduir, cada dia més, cap a uns criteris laïcistes, també en Torrent, i que consideren que el fet religiós s’ha de reduir a l’àmbit privat, 1.000 jóvens de diferents cultures com puga ser italians, francesos, ucraïnesos o serbocroates, junt a les seues famílies acollidores han aportat a Torrent una experiència de convivència, de superació de les diferències i d’interculturalitat precíssament des d’eixe fet religiós al que se li vol llevar relevància social. Caldria que es reflexionara, encara que esta reflexió també passe desapercebuda.

@MAGascon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada