Els valencians som animals invertebrats. La principal conseqüència d'esta qualitat nostra és que mai sabrem qué som, qui som o cap a on anem. I això repercutix en tot allò que afegix el gentilici valencià. Com puga ser en la paella valenciana. ¿Quina és l'autèntica paella valenciana? Dubte molt que algún dia arribem a saber-ho, ni tan sol aplegariem a un consens de mínims que vaja més enllà de ser un plat que es cuina en paella a base d'arròs. I si apurem, ni això, perque l'arròs ¿ha de ser bomba, sénia, bahia o basmati? Fins i tot trobariem qui discutiria per si la paella ha de ser de ferro o d'acer.
Dit això, i deixant a banda les nostres invertebracions, arreu del món es servixen cantitats ingents de plats denominats paella valenciana encara que una paella valenciana no es pot servir en un bar o restaurant per molta dignitat que vullga posar-li. Tampoc en un bar o restaurant valencià, no caiguem en l'engany, ni encara que estiga en la mateixa Albufera breçol del plat (obviant possibles discussions) En este cas no és conseqüència de les nostres incapacitats, sino de la nostra manera de ser. De la nostra cultura, (si és que hi ha una cultura valenciana) Perque una autèntica paella valenciana només se pot cuinar i menjar en casa.
Una autèntica paella valenciana no és un plat, no és un producte gastronòmic, sinó un ritual, una cerimònia familiar o d'amistat que comença en l'anunci de fer-la i acaba en l'acte de mascarar-se la pell, passant per nivellar correctament la paella, menjar-se el fege a banda, tastar-la de sal, preparar les ensalades que es quedaran en el plat, raonar de temes divins i humans al seu voltant, fer rogle per a menjar-la i establir un juí sumari al cuiner per part de tots els comensals. Tots estos ingredients són els que conformen una autèntica paella valenciana. L'arròs és secundari (I no m'aventure a introduir-ne més per por a entrar en astralejos)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada